Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Az egyetlen dolog, amit a piacon befolyásolhatunk

2012.07.13. 12:24 Befektetés Blog

risk-and-reward.jpg

A piac mozgását , irányát vagy kiszúrásait nem irányíthatjuk vagy befolyásolhatjuk, ezt el kell fogadnunk. Nem létezik olyan kereskedési rendszer, ami mindig nyer. A veszteségekre legjobb ha úgy tekintünk, mint a vállalkozásunk működési költségére. Ami egy profi és egy kezdő tradert megkülönböztet , az a kockázat helyes kezelése, ez az egyetlen dolog amit befolyásolni tudunk miután a piacra léptünk. 

Kockázatkezelés : 

Nem elég megterveznünk hogyan fogunk pénzt csinálni. Egy belépési stratégia kialakításával belépőket kapunk , amik néha jók néha pedig vesztesek ,ez az üzlet része. Azonban mindig tudnunk kell, hogy mekkora a potenciális nyereség és veszteség a pozíción, tehát azt is meg kell tervezni, hol szállunk ki ha a trade ellenünk megy. Minden nyitáskor helyezzünk stop loss megbízást oda , ahol ki fogunk szállni ha nem terveink szerint alakul a kereskedés. Ez egy olyan megbízás , ami a megadott áron automatikusan zárja a pozíciót. Már belépés előtt tudnunk kell, hogy hova kerül majd a stop és ezzel mennyi pénzt kockáztatunk. Ezt össze kell vetnünk a lehetséges nyereséggel , és ha a veszteség nyereség aránya 1:2-t eléri , akkor nyitható a pozíció. Ez egyénenként és stratégiánként változik , én azonban ennél nem ajánlok kisebbet.   Mindig a stophoz igazítsuk a pozíció méretét és ne fordítva ! 

Tudjuk mennyit kockáztatunk, de ezt a kockázatot csökkentsük ha a kereskedésünk az irányunkba halad. Például ha már pluszban vagyunk és az ár áttört egy támaszt/ellenállást , akkor húzzok legalább 0-ba a stopot vagy pluszba az új árszintnek megfelelően .Így már nincs kockázatunk, viszont a potenciális nyereség megmaradt. Lehet ennél jobbat kívánni ? 

Risk/Reward (R)

Mint mondtam , nincs olyan stratégia, ami minden piaci körülmény között nyerni fog. Vegyük alapul , hogy kétszeres R aránnyal lépünk csak piacra. Ebben az esetben, ha a kereskedéseinknek csak a 33%-a nyer, akkor is nullán maradunk. Ezt párosítva a kockázat csökkentésével még profitot is termelünk. Sok esetben viszont a piac háromszoros R arányt nyújt vagy még többet , múlt hónapban például sikerült zárnom egy hatszorosat. Mindneki számoljon utána , hogy az ő stratégiájával milyen R arány mellett termel majd profitot a kereskedése, és csak ilyen esetben lépjen piacra, ez remélhetőleg hosszú távon pluszban tartja majd a számlát, még egy hosszabb vesztes időszak után is. Ilyen előfordul még a profikkal is, a trükk, hogy ne kezdjünk el kapkodni és várjuk ki a megfelelő lehetőségeket. 

Ne felejtsük el, a kereskedés nem sprint, hanem maraton . .

' Zero Sum Game '

2012.07.11. 08:42 Befektetés Blog

zero sum.png

Érdekesen hangzik ugye ? 

Tulajdonképpen azt jelenti , hogy nulla összegű játék , tehát az adott készletből nem lesz több csak abban az esetben , ha valaki beletesz. Ez a bizonyos készlet sok minden lehet , esetünkben a piacon forgó pénz mennyisége. Zero Sum esetében egy résztvevő nyeresége egy másik résztvevő veszteségéből kell származzon a véges készlet természetéből adódóan . 

Mi következik ebből ? 

Mivel adott mennyiségű pénz van a piacon , így rájöhetünk , hogy minden megkeresett dollárunk vagy eurónk csak úgy kerülhet a zsebünkbe ha az valaki más zsebéből kikerül. Ezek a piac korábban felsorolt résztvevői általában, traderek mint vélhetően Te is , bankok és hedge fundok ,esetleg nagy spekulánsok és így tovább. Nyereség eléréséhez jobbnak kell lennünk a tömegnél, ami statisztikailag 90% fölött veszít, így etetve a nagy ' játékosokat ' . Gondoljunk csak bele , hogy csak egy hedge fund vagy bank amelyik dollár milliárdokat forgat, mennyi kisebb kereskedő pénzét kell elnyerje ahhoz,hogy egyetlen kereskedésének a profitját kivegye a piacról.   Így nézve már nem is hangzik egyszerűen igaz ? 

Jó hír is van szerencsére , mégpedig az , hogy egy kis előnnyel is rendelkezünk a nagy játékosokkal szemben , ez pedig a likviditás. A likviditás a piac mélysége, hogy mennyi pénz van benne . Ez azért fontos , mert minél likvidebb egy piac, annál nagyobb pozíciókat bír el anélkül , hogy azok jelentősen rosszabb áron teljesülnének vagy nagyon elmozdítanák a piacot .  Magyarul, mi bármikor nyithatunk vagy zárhatunk egy pozíciót , szinte egyik pillanatról a másikra. Ezt a nagytőkések sokszor nem tehetik és a kereskedéseiket fel illetve le kell építeniük, így nem válthatnak irányt egyik pillanatról a másikra. Bankok például egy jól menő pozíciót hónapokig , évekig tarthatnak. 

A devizapiac jelenleg a legnagyobb likviditással rendelkező piac. Ezért is tudunk viszonylag olcsón kereskedni, mivel minden vételhez relatív könnyen találni egy eladód , és minen eladáshoz egy vevőt, aki egy nem túl távoli áron megkötné az üzletet. Ha nehezebb találni, vagy más, számunkra kedvezőtlenebb áron vannak csak például vevők, és mi eladnánk, akkor valószínűleg ezt csak kedvezőtlenebb áron tehetjük , tehát a spread jóval nagyobb lesz. 

Legközelebb a tradelés egy elhanyagolt, pedig szerintem az egyik legfontosabb része kerül monitorra. 

süti beállítások módosítása