Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Német választások a középpontban

2013.09.23. 22:31 Befektetés Blog

German-and-EU-flags-008.jpgAngela Merkel konzervatív pártja megnyerte a tegnap este tartott parlamenti választásokat, de éppen-hogy nem sikerült megszerezniük a teljes többséget, az ún. „szupertöbbséget”.
Merkel pártja, a Keresztény Demokrata Unió (CDU) és testvérpártja a CSU, a szavazatok 41.5%-át kaparintotta meg. Merkel pártjának mindössze 2 székre lett volna szüksége még a parlamentben az előbb említett szupertöbbséghez. Az eredmények azt mutatják, hogy Angela Merkel vezetési stílusa és politikája megnyerő a németek számára, és nagyrészt ennek az ereménye, hogy Merkel képes volt átvezetni Németországot a válságon, annak ellenére, hogy többen kritizálták amiatt, hogy visszatartotta a segítséget több bajban lévő EU-s ország felé.
Merkel így megkezdheti 3. mandátumát, de rögös út áll most előtte, hiszen valamilyen koalíció útján el kell érnie a szupertöbbséget. Legutóbbi megválasztásánál erre 65 napra volt szüksége, amikor is kevés dolog tudott előre haladni, mivel Merkelt és pártját túlságosan lefoglalták a koalíciós tárgyalások.
Merkel győzelme nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a status-quo továbbra is fennmarad, ami az EU-s országok megsegítését illeti, az elkövetkező időben várható egy rövidtávú bizonytalanság, amíg a CDU koalíciós tárgyalásokat folytat. Ez azt is jelenti, hogy pár hétig Merkelék még a rivaldafényben maradnak, és a tárgyalásokról kiszivárgó hírek befolyásolhatják a piacokat.

gomb1.jpg

Erősen zártak a magyar értékpapírok

2013.09.18. 19:58 Befektetés Blog

A vezető részvények többsége erősödött az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), amelynek részvényindexe, a BUX 224,84 ponttal, 1,24 százalékkal emelkedett, 18 423,68 ponton zárt pénteken.

2350e250-94b6-4c63-9c1e-79757f4b3a55.jpg


A részvénypiac forgalma 25,2 milliárd forint volt a héten, míg az előző héten 29,7 milliárd forint értékben születtek üzletek.

Hétfőn a magyar piac nagyon gyenge forgalom mellett enyhén alulteljesítő volt az európai börzékhez képest. A BUX-ot alapvetően az OTP árfolyamának csökkenése húzta nagyobb mértékben lefelé. Szakértők szerint a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos kockázatok még mindig lefelé nyomják a bankpapír árfolyamát.

Kedden a BÉT már jobban követte a nemzetközi mozgásokat. A szíriai feszültség enyhülése megnyugtatta a piacokat, és jelentős emelkedést hozott a tőzsdéken, a BUX is egyszázalékos erősödéssel zárt.

Szerdán tovább javult a nemzetközi hangulat, és ez a magyar piacon is érződött, erősödő forgalom mellett 1,63 százalékkal emelkedett a BÉT részvényindexe. Aznap a Mol volt a piac sztárpapírja, az olajtársaság részvényei erős forgalomban 3,5 százalékkal drágultak arra hírre, hogy a Mol ajánlatot tett a Magnolia Finance Ltd. által kibocsátott, Mol-részvényekre váltható kötvények egy részének megvásárlására, minimálisan 83 százalékos árfolyamon.

gomb1.jpg

EURUSD - 2013.09.15

2013.09.18. 19:21 Befektetés Blog

 A kereskedés az elmúlt héten a vizsgált devizapáron igencsak bikásnak volt mondható. Az emelkedés 2013.09.06-körül kezdődött és kitartott egészen 09.12-ig, ezen a napon az árfolyamot az 1,3300-s szint lassította le, de a Fibo 61,8-ról pattant vissza ténylegesen. Majd 09.12 és 09.13 között rangelt az árfolyam Fibo 50,0 és 61,8 között. A nagy kérdés az, hogy az árfolyam áttöri-e majd a Fibo 61,8-as szintjét és elindul tartósan fölfelé. De van egy másik lehetőség, miszerint folytatódik tovább a korrekció.

  Az EURUSD H4-es grafikonja látható, amin jól láthatóak az előbbi állítások. Az 1,3300-as szintet erősnek mondanám, mivel hasonló szinten van, mint a Fibo 61,8, valamint visszatekintve az árfolyam már sok esetben tisztelte az 1,3300-t.

  A fundamentális adatokra 2013 szeptember 16-i hét közepén érdemes odafigyelni, mivel az USÁban lesz egy FOMC találkozó, ami általában jelentősen mozgatja az árfolyamot. Mindemellett egyéb hasznos adatok is napvilágot látnak, amikre jól lehet majd spekulálni.

gomb1.jpg

süti beállítások módosítása