Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Eladó a kanadai olaj?

2012.09.26. 16:53 Befektetés Blog

cnooc.jpg

A kínai állami tulajdonban lévő CNOOC 15 milliárd dolláros ajánlatot tett egy kanadai olajtársaságra, a Nexen-re. Nem sokkal ezután már érkezett is a felkérés keletről, hogy egyezzenek meg egy szabad kereskedelmi megállapodásban. Vajon az olajtársaság felvásárlása csak alibi lenne, hogy Kína még egy nyersanyagokban gazdag országot legálisan felvásárolhasson Ausztrália mellett? 

Bár Kanada is tisztában van a helyzet veszélyeivel, azt nyilatkozták, hogy a lassuló gazdaság az USA-ban és az EU-ban nem hagy nekik sok választást, jövőjüket az ázsiai és a pacifikus régiókban látják. Ugyanakkor túl sok stratégiai erőforrás áruba bocsáltása eddig nem látott befolyást biztosíthat az ázsiai nagyhatalomnak. 

A kormányzat szerint bármilyen kereskedési megegyezés fundamentálisan eltérő kell majd legyen mint az USA-val vagy EU tagokkal kötött megegyezések a helyzet kényessége miatt. A gyenge kereslet az eddigi fő kereskedelmi partnerek részéről azonban tarthatatlan, és ezt az erős kanadai dollár csak tovább fokozza, relatívan drágábbá téve az ország exportra szánt termékeit. 

Tehát a kormány választás előtt áll, és a legjobb lehetőséget az ázsiai piac jelenti, még a veszélyekkel együtt is. Amennyiben nem indul be az amerikai gazdaság és az EU-ban sem enyhül gyorsan a válság, nem lesz más választásuk, mint a Kína felé nyitni, aminek rengeteg pénze van és előszeretettel vásárol nyersanyagokat. 

log1. valt átmenete0888.jpg

Fiskális szakadék előtt az USA

2012.09.24. 09:36 Befektetés Blog

us-capitol-building-2.jc.top.jpg

Az Egyesült Államok jelenlegi helyzetéről már tudják, hogy nem tartható fent jelen körülmények között, így fontos döntést kell majd hozzanak a tengerentúlon. A Kongresszus feladata lesz kimondani a végső szót, de valószínűleg csak a választások lezajlása után szentelnek majd komolyabb figyelmet az USA fiskális problémáira. 

A probléma gyökere, hogy ha a jelenlegi politikát folytatják, abban az esetben adóemelések következnek majd, illetve csökkenteniük kell a kiadásokat. Az adóemelések elkerülésével viszont az állami deficit csökkenése lesz drasztikus, A Republikánusok elkerülnék az adóemeléseket, ami jó módszer a tömegek meggyőzésére, de önmagában valójában nem elég. A Demokraták kombinálnák a kiadáscsökkentéseket az adóemelésekkel.

Amennyiben a jelenlegi törvényeken nem változtatnak, a kormány deficitje 2013-ra a felére csökkenhetne, de mellékhatásként az ország gazdaságát egy W alakú recesszió fenyegetné az előrejelzések szerint. 0517_econ_growth__630x420.jpg

A Kongresszusi Költségvetési Iroda már figyelmeztetett, hogy a kiadáscsökkentések és a nagyobb adóterhek nagy károkat okozhatnak a gazdaságnak. Ha a Kongresszus nem lép időben, az kétmillió munkahelybe kerülhet. 

Egyenlőre az érdemi megoldáskeresés helyett a pártok egymást vádolják a jelenlegi helyzet miatt, ebből is lehet következtetni arra, hogy amíg nem zajlottak le a választások, addig inkább egymással lesznek elfoglalva.

Az állampapírhozamok egyébként így is rendkívül alacsonyak, az adósságok csökkentésével nem érnének el túl sokat. 

log1. valt átmenete0888.jpg

Hogyan duplázza meg Kína a pénzét?

2012.09.19. 10:40 Befektetés Blog

china-dragon_1795137b.jpg

Most, hogy hamarosan megkezdődnek a választások az USA-ban, megint népszerű politikai eszközzé vált Kína devizájának, és annak állítólag nagy mértékben alul értékelt árfolyamának feszegetése. Igazából ez csak a tömeg megnyerésére irányul, mert senkinek sem valós érdeke érdemi lépést tenni az ügyben. 

Az USA szerint a kínai yuan alulértékeltsége valahol 3 %és 23% között van, a számítási modell függvényében. Ez elég teret ad a politikai spekulálásnak, csakúgy mint szignifikáns intézkedések elkerülésére. Egyébként is, az ezt kiszámoló testületnek bizonyára éppen elég modell áll rendelkezésére egy éppen kívánatos eredmény kiszámolására. 

Mit is csinál Kína? A kereskedelmi bankoknak meg van határozva mennyi és milyen devizatartalékaik lehetnek. A beáramló dollárokat a jegybanknak ( People's Bank of China) kell adniuk, ami yuan-nal fizeti ki őket. Ezt egyszerűen kinyomtatják. 

Egyértelmű ezek után, hogy a PBoJ dollár halmokon ül, ami helyett már nyomtatott a saját pénzéből. Érdekes kérdés, hogy mi lesz ezekkel a dollárokkal. Mennek vissza az USA-ba. Így igaz, dollárt, eurót, de főleg amerikai kincstári kötvényeket vásárolnak rajta, így befolyásolva a RMB árfolyamát és közben a gazdaságot is élénken tartva gyarapítják vagyonukat. 

log1. valt átmenete0888.jpg

Napos ellenállásnál az AUD

2012.09.17. 09:28 Befektetés Blog

aussie.pngAz AUD/USD napos ellenállásnál van és minden technikai jel eladásra utal. Ugyanakkor a pénteki amerikai lépés  miatt könnyen lehet, hogy csak egy konszolidációra lesz ereje a lefelé mozgásnak.

Mivel az USA dollár gyakorlatilag piacra öntése miatt a deviza értéke csökken és az inflációja növekedhet, talán a befektetők óvatosabbak ha arról van szó, hogy dollárt vegyenek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ennek célja a gazdaság élénkítése, a növekvő infláció pedig ha irányítani tudják, akkor egy jó eszköz a munkanélküliség csökkentésére.  

Arról már írtam, hogy Kína milyen fontos tényező Ausztrália számára. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a megnövekvő  nyersanyagárak a kínai gazdaságot kiemelten érintik, így közvetve az ausztrál gazdaságot is.

log1. valt átmenete0888.jpg

Írország nem okozott csalódást

2012.09.13. 14:20 Befektetés Blog

PA-10463651-390x285.jpg

Az írek sikeresen megfeleltek a három éves gazdasági programban kiszabott elvárásoknak. A Nemzetközi Valutaalap engedélyezett egy 1.15 milliárd Eurós segélyt, mivel minden olyan célt megvalósítottak, amit júniusig teljesítenie kellett az országnak. A pénz egy 85 milliárd dolláros IMF mentőcsomagból származik, amire az EU, Írország, Dánia és Svédország jogosult.  

Nem elhanyagolható az sem ,hogy az ír manufaktúra növekedni látszik, bár ez az Egyesült Államoknak köszönhető részben. A nagyhatalom gazdasági növekedést tudott felmutatni, míg a spanyol exportok jelentős részét felvevő Franciaország 2011 harmadik negyedéve óta recesszív gazdasági fejlődéssel küzd. 

Az íreknek ettől függetlenül gondot okozhat majd, hogy bankszektoruk eladósodottságát csökkentsék, amire Októberig kaptak határidőt. A minisztérium nyilatkozata szerint dolgoznak rajta, hogy a lehetőségek szerint megfeleljenek a kiszabott határidőnek. 

Jövőhéten Cipruson találkoznak majd az euró-zóna képviselőivel, de nem valószínű, hogy az írek ügye napirendi pont lesz mivel a spanyol kötvényhozamok leszorítása fontosabb feladatnak tűnik jelenleg. Ebből kifolyólag az ír kormánynak több ideje lehet csökkentenie tartozását, és visszafizetnie az Anglo Irish Bank kisegítésére felvett összeget. 

log1. valt átmenete0888.jpg

Ma dönt a Német Alkotmánybíróság

2012.09.12. 10:25 Befektetés Blog

German-constitutional-cou-010.jpg

Ma hoz döntést a Német Alkotmánybíróság az ESM-el és a fiskális paktummal kapcsolatban. A piacokat a jó hangulat uralta az elmúlt napokban, a közvélemény ezek szerint arra hajlik, hogy a német döntés pozitív lesz az Euró számára. 

Amennyiben mégsem találnák alkotmányosnak, amire a piac szerint kisebb az esély, abban az esetben Németországot már nemzetközi egyezmények kötnék, így mintegy megkötve kezüket a további intézkedések kapcsán. Ez az európai fizetőeszköz értékét nézve mindenképp negatívan hatna.

A közös deviza számára sorsfordító lehet a mai nap, a piac is a döntés megszületésére vár.Az árfolyamokon látható, hogy az erősödő Euró és Dax Index is azt jelzi, hogy pozitív döntést várnak az Euró számára. 

Tovább növeli a mai nap fontosságát, hogy az előrehozott holland választások is megkezdődnek, így a befektetői hangulat ezeknek a döntéseknek fényében váltakozhat majd a mai napon, bár a Német Alkotmánybíróság döntése lesz az elsődleges piacmozgató. 

log1. valt átmenete0888.jpg

Közelegnek a holland választások

2012.09.07. 16:04 Befektetés Blog

Rmrp7.jpg 

Miután Beatrix holland királynő a jobbközép kormánykoalíció összeomlása után elfogadta a kormány lemondását,  hozzájárult az előrehozott választások megtartásához, amik így szeptember 12.-én kezdődnek majd. Ezzel szinte egy időben a Német Alkotmánybíróság is döntést hoz majd az Európai Stabilitási Mechanizmus alkotmányosságáról. 

Az európai országok közül négyen tudták eddig megtartani AAA-s hitelminősítésüket, ebből a két legbefolyásosabb Hollandia és Németország, így ez sorsdöntő nap lehet majd az Euró további sorsát illetően.

Az előzetes felmérések arra utalnak, hogy a két európárti kormányzat kaphatja majd a legtöbb helyet a parlamentben. Mark Rutte korábbi miniszterelnök konzervatív Liberális Pártja tölti be a vezető szerepet, megelőzve a második helyen álló Munkapártot. A növekvő elégedetlenség és a megszorításoktól való félelem miatt Emile Roemer hírhedten euró-szkeptikus szocialista pártja megduplázhatja majd képviseletét a parlamentben. Holland elemzők esélyt látnak egy liberálisok által vezetett koalíciós kormány alakulására, mivel így biztosítani tudnák a stabil kormányzáshoz szükséges többséget.

Az Euró számára az elmúlt években a holland gazdaság volt az egyik fontos hangulatjavító, így egy szilárd európárti győzelem a választásokon segíthetné az árfolyam további emelkedését, míg a szkeptikus, megszorításokat ellenző pártok szignifikáns erősödése negatív hatást válthatna ki. 

A történelmileg és gazdaságilag is számottevő Európai Uniós múltra visszatekintő ország valószínűleg végül az Euró mellett fog voksolni túlnyomóan, kissé megerősödött ellenzékkel. A holland import 70%-a az euróövezetből érkezik, exportjuknak pedig 80 százaléka oda megy, így egy komolyabb elszakadás nem tűnik reális politikai célnak.

Mindenesetre szeptember 12.-e kiemelkedő napnak ígérkezik, amit bizonyára rengeteg befektető fog éberen figyelni. A holland választás eredménye és a Német Alkotmánybíróság döntése fontos mérföldkő az Euró számára, és kiemelkedő piaci volatilitásra lehet majd számítani.

log1. valt átmenete0888.jpg

Mi volt a Jackson Hole Szimpóziumon?

2012.09.05. 17:32 Befektetés Blog

0904_bernanke_630x420.jpgA Wyoming-i Jackson Hole völgyben tartott gazdasági szimpóziumon jelentős piaci szereplők és jegybanki vezetők vettek részt. Az eseményre csak meghívásos alapon lehetett menni. Leginkább a QE3-al kapcsolatban vártak információt a befektetők, de ilyen téren nem történt állásfoglalás Bernanke részéről. Valószínűleg jól meggondol bármilyen radikális intézkedést, mivel november 6.-án kezdődnek a választások az USA-ban, és Romney már világossá tette, hogy nem áll szándékában Bernankét újrajelölni. A republikánusok egyébként is bírálják a Fed politikáját. 
Szóval a lényeg, egyenlőre nem utal jel monetáris lazításra és nagyobb mértékű pénznyomtatásra a gazdaság gyorsításának érdekében, feltéve hogy az európai adósságválság nem mélyül így kényszerítve Fed-et azonnali lépések megtételére.

USDJPY

2012.09.04. 09:17 Befektetés Blog

jpyed.png

Talán mindannyian tudjuk, hogy a japán yen jelenleg az első számú menedékdevizák között van, és a BoJ (Bank of Japan) erősen küzd a túl erős yen ellen. Többen még az intervencióra is emlékezheünk, mikor a BoJ nagy pénzeket megmozgatva, banki intervenció útján gyengítette a devizát. 

A múlt hónapokban nyilatkozták, hogy többé nem szeretnék akkora mértékig erősödni hagyni pénzüket, így most mégegy yen erősödés után ideje lehet majd komolyabb figyelmet is fordítani a yenre, amit a bank gyengíteni szertne. 

Ausztrál kamatdöntés

2012.09.04. 09:04 Befektetés Blog

interest-rates.jpg Ma reggel 6:30-tól az ausztrál dollár árfolyama megugrott. Ez annak köszönhető, hogy az RBA döntése alapján a jegybank nem változtatott az eddigi kamatokon. Sok elemző számított egy kamatvágásra, amit már elkezdett beárazni az árfolyam, így a változatlan ráták meglepetésként érték a piacot és erősítették az árfolyamot. 

Valószínűleg nem is lesz szükség további kamatvágásra, amíg kínai gazdaság magához nem tér és így az árfolyam még tolerálható szinten marad. 

Jelen szituációban érdemes további adatokra és fejleményekre várni, mielőtt erőteljesebb kereskedéseket hajatnánk végre az AUD-dal, mivel a kamatvágás elmaradása miatt a piac irányát a dollár határozhatja meg az AUD/USD páron, amíg nem  jönnek fejlemények Kínával vagy Ausztráliával kapcsolatban. 

süti beállítások módosítása