Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

A skótok szavazhatnak majd függetlenségükről

2012.10.30. 19:00 Befektetés Blog

wattie-scotland.jpg

A skót miniszter Alex Salmond és a Egyesült Királyság minisztere David Cameron aláírtak egy megegyezést ami szerint a skótok szavazhatnak majd függetlenségükről még 2014 végéig. A körülbelül 4 millió szavazó közül egyenlőre a döntő többség nem szeretne függetlenné válni, és egyébként is sok kérdést vetne fel a több mint 300 éves unió elhagyása. 

Alapvetően három kimenetel valószínűsíthető. Az első, hogy maradnak ez Egyesült Királyságban. Így kisebb függetlenség mellett élvezhetnék a nagyobb biztonságot és a megosztott kül- és belügyeket. Amennyiben kiválnának, abban az esetben a legnagyobb szomszédjuk a versenytársukká válna és sok kérdés felmerülne, mint a nemzetbiztonság és az EU tagság. A harmadik, meglehetősen népszerű megoldást a devolution plus nyújtja, aminek keretében adórendszerük és közügyeik kétharmadát irányíthatná a skót parlament, továbbra is a királyság részeként. 

Milyen fontosabb kérdéseket vetne fel az elszakadás? A nemzetközi jog szerint valószínűleg egy független Skócia új államként kellene jelentkezzen az EU-ba. Az EU országoktól elárt, hogy amikor és amennyiben a feltételeknek megfelelnek, bevezessék a közös devizát, ez ilyen téren nyomást gyakorolna az országra. Amennyiben kapnának egy speciális kedvezményt, hogy az Angliának kiszabott feltételekkel tagok maradhassanak, akkor nem kellene újra jelentkezniük viszont nagy eséllyel a font maradna a pénzük, ami kérdéseket vetne fel a függetlenségükkel kapcsolatban. 

További kérdés lenne az északi-tengeren lévő olajmezők sorsa. A leginkább elfogadott nemzetközi megegyezés ezzel kapcsolatban a Genfi egyezmény, ami a demarkációs vonalak szerint dönti el, kihez tartozna a terület. Ez mintegy 91%-ban a skótok kezébe adná az olajat, ami az UK-ban nem váltana ki nagy örömöt. Ugyanakkor kérdéses, hogy Skócia mit tudna ezzel elérni, hiszen ezek régi mezők amiknek a termelékenysége csökken. Az újak úgy látszik jelenleg, hogy kisebbek és a kinyerésük drágább lenne. 

Sok kérdést felvetne a függetlenség, de jelenleg nem valószínű, hogy a teljes kiválás mellett döntenének a szavazók. Amennyiben igen, Skócia akkor is az Európai Unió tagja lenne előbb vagy utóbb, ez nagyban valószínűsíthető, így befektető szemmel nem történne fontos változás.

log1. valt átmenete0888.jpg

süti beállítások módosítása