Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Fel kellett függeszteni az OTP kereskedést

2013.07.19. 16:41 Befektetés Blog

otpbank.jpg

Kora délutánra fel kellett függeszteni az OTP Bank Nyrt. részvényeinek kereskedését, miután több mint tíz százalékkal zuhant az árfolyam. Ráadásul a forgalom is kifejezetten magas, már 20 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

Péntek kora délutánra 4130 forintig zuhantak az OTP-részvények a Budapesti Értéktőzsdén, ez 10,6 százalékkal volt alacsonyabb a csütörtöki záróértéknél. A rövid felfüggesztés után folytatódik a kereskedés, a végleges felfüggesztés csak mínusz 15 százaléknál jönne. A zuhanást az a hír váltotta ki, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató csütörtökön 7,8 milliárd forintért adott el részvényeket. 

Csányi Sándor elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át a július 18-án értékesített OTP Bank részvényekből származó bevételt - reagált a bank arra, hogy a menedzser csütörtökön 7,8 milliárd forintért adott el részvényeket.

Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója július 18-án, tízezer darab részvény megtartása mellett értékesítette a személyes tulajdonában lévő OTP Bank részvényeket. Ezzel egy időben a Bonitás 2002 Zrt. (mint. Csányi Sándor minősített befolyása alatt álló társaság) értékesítette a tulajdonában lévő OTB Bank részvények jelentős részét. Összesen 1,7 millió papírt dobott a piacra Csányi 7,8 milliárd forint értékben.

log1. valt átmenete0888.jpg

(Forrás: napi.hu)

Leminősítette Franciaországot a Fitch

2013.07.18. 18:19 Befektetés Blog

Leminősítette Franciaországot a Fitch - jelentette be a hitelminősítő az európai tőzsdék zárását követően.
 
fitch_ratings_minosito.jpg
 
 
Az új, AA+ besorolást a hitelminősítő elsősorban azzal indokolta, hogy a jelenlegi trend folytatódása esetén 2014-ben az ország államadóssága a GDP 96 százalékát tenné ki. Ezek után csak fokozatosan mérséklődhetne az adósságszint, 2017-re 92 százalékra.
A Fitch továbbra is stabil kilátást tart érvényben az ország besorolására, vagyis további leminősítés nem várható, legalábbis egyelőre.

A lépést követően az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely magasabb adósságráta mellett is AAA besorolással rendelkezik, igaz, negatív, leminősítést valószínűsítő kilátással.
log1. valt átmenete0888.jpg

Merrill Lynch friss alapkezelői felmérés

2013.07.18. 15:39 Befektetés Blog

A kínai lassulástól való félelem ellenére a befektetők bíznak a világgazdaság növekedésében, a kötvényeket alul súlyozzák és a fejlett országok részvénypiacaiban látnak fantáziát a feltörekvő piacokkal szemben - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.
 
 539w.jpg
 
A kínai gazdaságtól egyre kisebb növekedést várnak a befektetők, ennek ellenére pozitívak a várakozásaik a világgazdaság egészének növekedési kilátásaival kapcsolatban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amelyben 238, összesen 643 milliárd dollárnyi vagyont kezelő szakembert kérdeztek meg. A válaszadók nettó 52 százaléka vélte úgy, hogy a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során, ez nagyjából a júniusi felmérésben ért mértékkel megegyező arány.
Kína kilátásait eközben egyre borúsabban látja a szakma, nettó 65 százalék szerint a következő évben gyengülni fog az ázsiai ország gazdasága, tavaly decemberben még ugyanennyien voltak akik annak erősödésében bíztak. A kínai gazdaság kemény földet érését immár a szakértők 56 százaléka vélte a világ pénzügyi piacait fenyegető elsődleges veszélyforrásnak.
A befektetők hite a fejlett gazdaságok növekedésében tükröződik a kezelt portfóliók allokációjában is. Nettó 52 százalékuk felülsúlyozza a részvényeket, s nettó 83 százalékuk favorizálja a dollárt más devizákkal szemben, ez a legmagasabb arány a felmérés története során. Eközben a kötvényekkel szembeni bizalomvesztés egyre nagyobb, nettó 55 százalék alulsúlyozza őket, s a portfóliók készpénzhányada az egy éve tapasztalt legmagasabb szintre, 4,6 százalékra emelkedett, ami jó jel lehet a részvények számára.
A jelek szerint a piacon teljes erejéből tombol a nagy rotáció (az eddig kötvénytúlsúlyos portfóliók részvények irányába történő átrendeződése), s a folyamat erősödhet, ha csillapodnak a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lnych Global Research vezető befektetési stratégája.
A kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak átragadtak az összes feltörekvő piac megítélésére. A válaszadók nettó 44 százalékának véleménye szerint a feltörekvő országok cégeinek profitkilátásai jelenleg a leggyengébbek, ez a legrosszabb arány a felmérés történetében. Ugyanakkor a válaszadók többségének véleménye szerint a feltörekvő piaci részvények árfolyama még nem csökkent eleget ahhoz, hogy tükrözze a jelentősen leromlott profitnövekedési kilátásokat. A portfólió menedzserek jelenleg nettó 18 százaléka súlyozza alul ezt a régiót, s nettó 26 százalék tervezi csökkenteni súlyát a következő 12 hónap során. Az egyetlen kivételt Oroszország jelenti, az orosz részvényeket nettó 50 százalék felülsúlyozza, ez 12 százalékpontos növekedést jelent júniushoz képest.
A fejlett részvénypiacok szeretete eközben egyre nagyobb. A japán cégektől az alapkezelők többsége immár 10 százalékot meghaladó profitnövekedést vár a következő év során, s nettó 27 százalékuk felülsúlyozza jelenleg a szigetország részvényeit. De pozitív az amerikai részvénypiac megítélése is, a júniusi 25 után immár 29 százalék azok aránya, akik a benchmarkjukhoz képest nagyobb arányban tartanak amerikai részvényeket portfólióikban.

log1. valt átmenete0888.jpg
süti beállítások módosítása