Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

További kamatvágás várható a Nemzeti Banktól

2013.07.22. 11:38 Befektetés Blog

Újabb 25 bázispontos enyhítést várnak piaci elemzők az MNB keddi kamatdöntő ülésén. A többség szerint a kialakuló négyszázalékos szinten megállhat a sorozat, bár egy vágás még beleférhet.

145487_galeria_nemzeti_bank_tanacsterem.jpg

A jövő keddi lehet az utolsó a tavaly augusztusban kezdődött kamatvágási sorozatban, majd az év végéig 4 százalékos szinten maradhat az MNB kéthetes irányadó kamatrátája − véli a Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők többsége. Bár a 25 bázispontos keddi vágást még mindenki biztosra veszi, az év végével kapcsolatban már elég eltérő véleményeket fogalmaznak meg a szakértők.

Általában az országspecifikus kockázatok − így például a devizahitel-szerződések tervezett módosítása − miatt tartják néhányan indokoltnak a sorozat óvatos lezárását. Mások éppen a támogató külső környezet miatt azt is elképzelhetőnek gondolják, hogy 2,75 százalékig essen még idén a kamatráta. A féléves előretekintő szórás nagy, amit az generál, hogy a határidős kamatlábak másfél hónap után először ismét süllyedni kezdtek, vagyis a piac is inkább bizakodó a folytatással kapcsolatban.

A CIB Bank Zrt. alapforgatókönyve szerint júliusban az elmúlt hónapokhoz hasonló megfontolásból lesz még egy 25 bázispontos kamatvágás − véli Jobbágy Sándor makroelemző. A monetáris tanács (MT) a fundamentális helyzet alapján (alacsony infláció, kedvező inflációs kilátások, gyenge kereslet és gazdasági növekedés) egyértelműen további kamatcsökkentéseket lát szükségesnek, ugyanakkor a tanács már erőteljesebben figyelmeztet a külső piaci környezetből fakadó kockázatokra, amelyek óvatos kamatpolitikát tesznek szükségessé. Jó esetben lehetnek további vágások, ugyanakkor a jelzáloggal fedezett lakossági devizahitelek problémájának kezelése ügyében tett kormányzati nyilatkozatok új kockázatot jelentenek − véli Jobbágy. Ezzel az alapforgatókönyvvel ért egyet Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője is, aki szerint az enyhítés addig folytatódik, amíg nincs komolyabb piaci reakció. A ciklus végét Kondrát most a 3,0-3,5 százalékos sávban látja.

Alacsony inflációs számokat, a 3 százalékos jegybanki célt több mint egy százalékponttal alulmúló értékeket vár Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Zrt. szakértője − még a maginfláció is 3 százalék körül jár. Az infláció jövőre is alacsony maradhat, igaz, több kormányzati intézkedés (tranzakciós illeték emelése, a cigaretta árrésének növelése) áremelő hatású. Az elemző szerint a várhatóan folytatódó rezsicsökkentés még a jelenleginél is lejjebb nyomhatja a drágulási ütemet az év végére, ugyanakkor jövőre a vállalati költségek növekedése a "felszínre bukhat", ha a kereslet valóban kissé magára talál. Az utóbbi hetekben világszerte megnyugodott a befektetői hangulat, miután az amerikai monetáris politikáról optimistábban vélekednek a piaci szereplők. Az árazások alapján Árokszállási úgy látja, hogy 4 százalék alatti alapkamat is kialakulhat őszre, ezzel együtt tartja várakozását, hogy a 4 százalékot elérve már nem lesz több kamatcsökkentés. A magas külső adósság miatt is kell a kamatprémium.

Az országkockázati felár mérséklődött az elmúlt egy hónapban, az infláció alacsony, így minden bizonnyal kitart a lazítás mellett az MNB − prognosztizál Gabler Gergely, az Equilor Zrt. elemzője, aki 3,5 százalékra várja idén az alapkamat alját, azonban szerinte elképzelhető egy ennél is alacsonyabb szint.

log1. valt átmenete0888.jpg

forrás:napi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr395418319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása