Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Hogyan fizetjük meg mi emberek a világ tartozását?

2012.10.10. 17:41 Befektetés Blog

ECB2.jpg

Mint az sokan tudjuk, a gazdaságban valakinek a nyereségét mindig meg kell valakinek fizetnie. Naivság lenne hát azt gondolnunk, hogy ez a pénz nyomtatásával máshogy van. Manapság sok jegybank úgy kezeli a válságot, hogy államkötvényeket vásárol és friss pénzt pumpál a gazdaságba. A kérdés, hogyan fizetjük meg ennek az árát mi, emberek? 

A válság miatt a központi bankok 2008 óta eddig nem látott kamatvágásokat, monetáris és fiskális stimulusokat alkalmaztak. Nemrég a QE3-al, amikor is az Egyesült Államok még több pénzt kezdett pumpálni a piacra, bebizonyosodott, hogy nem zárkóznak el a magasabb inflációtól az adósságuk csökkentésének érdekében. Az Európai Központi Bank vagy a Japán Központi Bank politikája is nagyon hasonló, gondoljunk csak ez EKB kötvényvásárlásaira. A két politika a gyakorlatban ugyanazt a célt szolgálja.

A több pénz nincs ingyen, sőt nagyon is drága nekünk, embereknek. Ezek a lépések inflációhoz vezetnek, amit csak a gazdaság ennek megfelelő mértékben való növekedésével lehetne ellensúlyozni. Ez jelenleg még nem történt meg, pedig a pénzből már nem keveset a piacra öntöttek. Ez folyamatosan csökkenti a privát betéteink értékét, és a növekvő nyersanyagárak miatt az általános költségeket is, így az életszínvonalat. 

A kormánynak ez közelről sem annyira rossz, mint nekünk. Amint az infláció meghaladja a kamatrátákat, abban a pillanatban a mi betéteinkkel egyetemben a kormány tartozása is elkezd inflálódni. Ugyanakkor az alacsony kamatok miatt olcsón tud még több pénzhez jutni. Ha kicsit körülnézünk a világon, láthatjuk, hogy sok állam tartozása új csúcsértéket mutatott, ezt pedig valakinek meg kell fizetni. A jelenlegi politikából úgy látszik, végül mi leszünk azok, akik ha nem is készpénzzel, de privát betéteink értékével, életszínvonalunk nehezebb megtartásával vagy kamatokkal meg kell majd fizessük a gazdaságpolitikai lépéseket. 

A sok stimulus igazán akkor okoz majd még gondot, mikor rájövünk, hogy ez csak papír, és a gazdaság beindulásával ez a sok olcsó pénz elönti majd a piacokat. Amint rázúdul a vállalatokra ez az újdonsült kereslet, az áremelések máris könnyedén elérhetőek lesznek a vállalatoknak és ez hirtelen megugró inflációval társulhat majd. Csak remélni merem, hogy a fizetések képesek lesznek valamennyire követni ezeket az árváltozásokat. 

log1. valt átmenete0888.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr264831134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása