Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Az egyetlen dolog, amit a piacon befolyásolhatunk

2012.07.13. 12:24 Befektetés Blog

risk-and-reward.jpg

A piac mozgását , irányát vagy kiszúrásait nem irányíthatjuk vagy befolyásolhatjuk, ezt el kell fogadnunk. Nem létezik olyan kereskedési rendszer, ami mindig nyer. A veszteségekre legjobb ha úgy tekintünk, mint a vállalkozásunk működési költségére. Ami egy profi és egy kezdő tradert megkülönböztet , az a kockázat helyes kezelése, ez az egyetlen dolog amit befolyásolni tudunk miután a piacra léptünk. 

Kockázatkezelés : 

Nem elég megterveznünk hogyan fogunk pénzt csinálni. Egy belépési stratégia kialakításával belépőket kapunk , amik néha jók néha pedig vesztesek ,ez az üzlet része. Azonban mindig tudnunk kell, hogy mekkora a potenciális nyereség és veszteség a pozíción, tehát azt is meg kell tervezni, hol szállunk ki ha a trade ellenünk megy. Minden nyitáskor helyezzünk stop loss megbízást oda , ahol ki fogunk szállni ha nem terveink szerint alakul a kereskedés. Ez egy olyan megbízás , ami a megadott áron automatikusan zárja a pozíciót. Már belépés előtt tudnunk kell, hogy hova kerül majd a stop és ezzel mennyi pénzt kockáztatunk. Ezt össze kell vetnünk a lehetséges nyereséggel , és ha a veszteség nyereség aránya 1:2-t eléri , akkor nyitható a pozíció. Ez egyénenként és stratégiánként változik , én azonban ennél nem ajánlok kisebbet.   Mindig a stophoz igazítsuk a pozíció méretét és ne fordítva ! 

Tudjuk mennyit kockáztatunk, de ezt a kockázatot csökkentsük ha a kereskedésünk az irányunkba halad. Például ha már pluszban vagyunk és az ár áttört egy támaszt/ellenállást , akkor húzzok legalább 0-ba a stopot vagy pluszba az új árszintnek megfelelően .Így már nincs kockázatunk, viszont a potenciális nyereség megmaradt. Lehet ennél jobbat kívánni ? 

Risk/Reward (R)

Mint mondtam , nincs olyan stratégia, ami minden piaci körülmény között nyerni fog. Vegyük alapul , hogy kétszeres R aránnyal lépünk csak piacra. Ebben az esetben, ha a kereskedéseinknek csak a 33%-a nyer, akkor is nullán maradunk. Ezt párosítva a kockázat csökkentésével még profitot is termelünk. Sok esetben viszont a piac háromszoros R arányt nyújt vagy még többet , múlt hónapban például sikerült zárnom egy hatszorosat. Mindneki számoljon utána , hogy az ő stratégiájával milyen R arány mellett termel majd profitot a kereskedése, és csak ilyen esetben lépjen piacra, ez remélhetőleg hosszú távon pluszban tartja majd a számlát, még egy hosszabb vesztes időszak után is. Ilyen előfordul még a profikkal is, a trükk, hogy ne kezdjünk el kapkodni és várjuk ki a megfelelő lehetőségeket. 

Ne felejtsük el, a kereskedés nem sprint, hanem maraton . .

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr34651150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommy FX · http://forexkereskedo.blog.hu 2012.07.21. 10:49:32

Jó RR arány nélkül nem szabad nekiállni kereskedni, gyakorlatilag a MoneyManagement a legfontosabb a piacon. Lehetsz akármennyire jó trader ha nem jó a moneymanagemented.

Befektetés Blog · http://tradersreadme.blog.hu/ 2012.07.21. 15:35:33

@Tommy FX: Örülök, hogy egyetértünk. Optimálisan előre kell tudnunk, hol jön nullába a stop, honnan húzzok tovább és hol szállunk ki, így biztosan nem lesz gond a trade folyamán.
süti beállítások módosítása