Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Árupiac

2012.07.25. 12:22 Befektetés Blog

sharemarkettips.jpg

Vannak akik szívesebben kereskednek devizákkal míg mások előnyben részesítik azokat a kereskedési termékeket amik mögött kézzel fogható fizikai anyagok állnak. Azonban nincs értelme külön kezelni a kettőt, mivel mint már említettem a piacon minden összefügg.

Az árupiacon kereskedhető termékek listája a nyersanyagokra épül, tankönyvileg nehéz és könnyű árukra, termékekre bontva. Tipikusan attól függ besorolásuk, hogy a könnyűipar vagy a nehézipar állítja elő. Logikusan az arany és az olaj az árupiac nehéz, míg az agrártermékek mint a búza a könnyű részéhez tartozik. Ezen a piacon is ugyanazok a résztvevők találhatók meg mint amiket a devizapiac kapcsán már leírtam az első bejegyzésben, így a működése nagyon hasonló. Akkor miért térek ki rá mégis? 

A legelterjedtebb és leggyakrabban kereskedett deviza a dollár. Sok esetben, ha a tengeren túl valami gond lép fel ami az USA pénzét negatívan befolyásolja, akkor a befektetők vagyonukat aranyba mentik át, így a dollár gyengülése az arany emelkedéséhez vezethet, és fordítva. Ez persze egy EUR/USD páron nem biztos, hogy jelentős korrelációa jelenlegi gazdasági helyzetben, de a múltban az ausztrál dollár viszonyában nagyobb szerepet játszott, mivel az ő gazdaságukat az arany jobban befolyásolja. Azonban ez a helyzet folyamatosan változik, jelenleg például több elemző esélyt lát arra, hogy az AUD is menedékdevizaként szolgálhat a befektetőknek, legalábbis a tőke diverzifikációjában nagyobb szerepet kaphat. 

Szintén nagyon fontos árupiaci instrumentum az olaj, talán mondanom sem kell az egész világon szükség van. Érdemes kicsit belenéznünk az országok gazdaságába, hogy ez miként érinti őket. Vegyük páldául Kanadát, az egyik legnagyobb olaj exportőrt és Japánt, ami az olajat szinte teljes egészében importtal kénytelen beszerezni. Az olaj árának emelkedése kanadai szemmel  nyilván kívánatos, míg a japánok kénytelenek lesznek drágábban importálni azt. Tehát például ha olyan hír érkezésére számítunk ami nagy eséllyel az olaj drágulásához vezet, és meggyőződésünk elég erős ahhoz, hogy pozícióban legyünk a hír érkezésekor, akkor érdemes lehet a CAD/JPY instrumentumot fontolóra venni mint kereskedésünk helyét. 

Remélem a fenti összefüggések szemléltetésével sikerült segítséget nyújtani az árupiac fontosságáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr224676705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása