Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Trafikozásra kényszerítene vállalkozókat a dohányközpont

2013.07.23. 09:48 Befektetés Blog

A helyi képviselő-testülettel jelöltetne ki egyes helyeken vállalkozókat dohánytermék ideiglenes árusítására a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. Máshol egyből a korábbi árusítók kaptak kedves hangú levelet arról, hogy „kijelölésre kerültek”. Az érintettek közül sokan azonban a jelek szerint nem túl lelkesek a lehetőségtől.

34899_3_1.jpg


A csanyteleki polgármester nem volt hajlandó választani a helyi kereskedők közül, bár levélben erre kérte a helyi képviselőket a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Így pedig nincs dohányárusítás a faluban. A település mellett Csongrádban még tíz van hasonló helyzetben. Forgó Henrik polgármester azt mondta a hvg.hu-nak: az első koncessziós kör pályázati eredményhirdetése után kaptak levelet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-től, hogy a képviselő-testület jelöljön ki egy kereskedőt, aki az átmeneti időben árusítja a dohánytermékeket, hiszen az első körben senki nem nyert koncessziót a. „A levelet azonban nem a főnökeinktől, a Belügyminisztériumtól kaptuk, ezért a törvényességi felügyelethez fordult településünk jegyzője: van-e joga a NDN Zrt.-nek ilyet kérni tőlünk? Azt a választ kaptuk, hogy természetesen nincs. Egyébként is, hogy tudnánk vállalni, hogy a 12 kereskedéssel foglakozó vállalkozó valamelyikét kiemeljük, és nekiadjuk csak úgy a koncessziót, még ha átmeneti időre is, hiszen a levélben erre kértek bennünket. Így testületünk úgy döntött, hogy nem jelölünk ki senkit, így egy kicsit a mi lelkünkön is szárad, hogy most nem lehet cigit kapni a faluban” – mondta Forgó, aki azzal is indokolta döntésüket, hogy „nem tudtam volna a hoppon maradt 11 kereskedő szemébe nézni”.

Majd újra termeszteni fogják?

A csanyteleki képviselők nem tudták, hogy első körben kik adták be a pályázatukat, csak pletyka útján terjed, hogy négyen is próbálkoztak, mind eredménytelenül. A második pályázati kiírásban pedig Csanytelek nem szerepel a célzott, eddig trafik nélkül maradt 1417 település között. „Nem értünk semmit! 2888 lakosú a falu, nem is tudom hányan dohányoznak, én 40 év után éppen januárban szoktam le, van még egy megkezdett doboz a kocsimban, majd szétosztom” – háborgott a polgármester. Az 50-es években az egész csanyi határt dohány lepte, szinte mindenki azzal foglakozott, voltak fermentálók is. Most a helyiek azzal ugratják egymást, legfeljebb megint belefognak, biztos kifizetődő.


Nem lesz egyszerű a kistelepülésekre visszavinni az árusítást

Az óföldeáki testület a két szóba jöhető üzletből választott. Nem volt nehéz, az élelmiszerbolt vezetője elutasította az ajánlatot azzal, hogy nem tud külön bejáratot csinálni, így maradt a kocsma. A tulaj könnyített feltételek mellett árulhat cigit, amíg a második pályázaton nem hirdetnek eredményt, bár Hajnal Gábor polgármester szerint aki akarta, az megpróbálta első körben. Most a kocsma tulajdonosa a raktárhelyiségből fog kialakítani egy külön részt, ahol árulni fogja a dohányt. Egyelőre persze nincs árusítás, még nem kötötték meg a szerződést a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-vel. Július 16-ig még árultak cigarettát, de utána le kellett söpörni a polcokról, hiszen szigorúan ellenőrzik az árusokat. Majd egy-két hét múlva ismét kipakolhatja a dohányt, s akkor az óföldeákiak is helyben vásárolt cigiből gyújthatnak rá.

Két dohányos egy faluban

Értetlenség fogadta a Dohánykereskedelmi Zrt. levelét az ország nyugati határvidékén fekvő Őrségben is. Velemér alig 70 lakosú falucska Vas megyében, Őriszentpéterhez közel. A falu egyetlen boltját három éve zárták be Kenyér Istvánék az alacsony forgalom miatt, ők most egy fogadót működtetnek. „Egyszer csak kaptunk egy levelet 'Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.' feladóval, hogy a fogadónk 'kijelölésre került' dohánytermék árusítására, mert a faluban korábban is mi árultunk ilyet. Én nem értem ezt a ’kijelölést’, ilyen a régi rendszerben volt szokás. Egy évig árulhatnánk cigarettát, de ez alatt az idő alatt is bármikor visszavonhatná a Dohánykereskedelmi Zrt. a jogot, már csak emiatt sem akartunk beszállni, korábban is csak a vendégeknek tartottunk néhány doboz cigarettát, a faluban összesen ketten dohányoznak, miattuk nem érné meg árulni” – mondta Kenyér István a hvg.hu-nak, aki szerint Veleméren senki nem fog cigarettát árulni, egyszerűen azért, mert nem éri meg.

A múlt héten a Baranya Ma hírportál is arról írt: több megyei kistelepülésről megkereste őket több boltot üzemeltető kereskedő, akit ideiglenesen kijelölt arra a helyi képviselő-testület, hogy az átmeneti időszakban, néhány hónapig dohányt árulhat. A baranyai hírportálnak az érintettek azzal indokolták a döntésüket, hogy ilyen rövid időtartamra, és ennyire bizonytalan feltételek mellett egyszerűen nem éri meg belevágni. Ráadásul az előírások szerint dohányterméket ők is csak elkülönített helyen árulhatnának, a már ismert 18-as karikás Nemzeti Dohánybolt felirat alatt, hetente legalább öt napon át, napi négy órában, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. szoftverét használva árulhatnának.

Kíváncsiak voltunk, hány településen jelöltek ki dohánytermék árusítására boltokat, és ezek közül hányan fogadták el a lehetőséget, ezért elküldtük ezzel kapcsolatos kérdéseinket a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-nek. Válaszaikat természetesen közölni fogjuk.

log1. valt átmenete0888.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr165419816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása