Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

A skótok szavazhatnak majd függetlenségükről

2012.10.30. 19:00 Befektetés Blog

wattie-scotland.jpg

A skót miniszter Alex Salmond és a Egyesült Királyság minisztere David Cameron aláírtak egy megegyezést ami szerint a skótok szavazhatnak majd függetlenségükről még 2014 végéig. A körülbelül 4 millió szavazó közül egyenlőre a döntő többség nem szeretne függetlenné válni, és egyébként is sok kérdést vetne fel a több mint 300 éves unió elhagyása. 

Alapvetően három kimenetel valószínűsíthető. Az első, hogy maradnak ez Egyesült Királyságban. Így kisebb függetlenség mellett élvezhetnék a nagyobb biztonságot és a megosztott kül- és belügyeket. Amennyiben kiválnának, abban az esetben a legnagyobb szomszédjuk a versenytársukká válna és sok kérdés felmerülne, mint a nemzetbiztonság és az EU tagság. A harmadik, meglehetősen népszerű megoldást a devolution plus nyújtja, aminek keretében adórendszerük és közügyeik kétharmadát irányíthatná a skót parlament, továbbra is a királyság részeként. 

Milyen fontosabb kérdéseket vetne fel az elszakadás? A nemzetközi jog szerint valószínűleg egy független Skócia új államként kellene jelentkezzen az EU-ba. Az EU országoktól elárt, hogy amikor és amennyiben a feltételeknek megfelelnek, bevezessék a közös devizát, ez ilyen téren nyomást gyakorolna az országra. Amennyiben kapnának egy speciális kedvezményt, hogy az Angliának kiszabott feltételekkel tagok maradhassanak, akkor nem kellene újra jelentkezniük viszont nagy eséllyel a font maradna a pénzük, ami kérdéseket vetne fel a függetlenségükkel kapcsolatban. 

További kérdés lenne az északi-tengeren lévő olajmezők sorsa. A leginkább elfogadott nemzetközi megegyezés ezzel kapcsolatban a Genfi egyezmény, ami a demarkációs vonalak szerint dönti el, kihez tartozna a terület. Ez mintegy 91%-ban a skótok kezébe adná az olajat, ami az UK-ban nem váltana ki nagy örömöt. Ugyanakkor kérdéses, hogy Skócia mit tudna ezzel elérni, hiszen ezek régi mezők amiknek a termelékenysége csökken. Az újak úgy látszik jelenleg, hogy kisebbek és a kinyerésük drágább lenne. 

Sok kérdést felvetne a függetlenség, de jelenleg nem valószínű, hogy a teljes kiválás mellett döntenének a szavazók. Amennyiben igen, Skócia akkor is az Európai Unió tagja lenne előbb vagy utóbb, ez nagyban valószínűsíthető, így befektető szemmel nem történne fontos változás.

log1. valt átmenete0888.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr514879834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.30. 20:05:14

Szerintem érdekes lenne, ha kikiáltanák a függetlenségüket! De nem hiszem, hogy komolyan lesz is ebből valami, valószínűleg a harmadik megoldás fog megvalósulni. A skótok 90%a valójában angol! A skótokat a 18. század közepén kiirtották a britek.

Befektetés Blog · http://tradersreadme.blog.hu/ 2012.11.01. 09:31:43

@ariskerase: Érdekes gondolat, ha megvizsgálnánk a nemzetiségi felépülésüket akkor valóban láthatnánk pár dolgot. Azt nem is említve, hogy előfordult, hogy Anglia többet költött rájuk mint amennyi bevétele származott Skóciából. Én is a harmadik megoldásra hajlok. Szerintem ez az egész első sorban annak köszönhető, hogy megválasztották a skót nacionalista pártot, akik kicsit szélsőségesebbek ilyen téren.

Mizu 2012.11.01. 17:32:27

"A skótok szavazhatnak majd függetlenségükről

Befektető szemmel nem történne fontos változás."

Ezt a cikket elég lett volna így lehozni...

kátaitamás 2012.11.01. 17:34:07

@ariskerase: Ez így, ebben a formában butaság. 90 százalékuk biztos, hogy nem angol és nem írtották ki őket, a britek főleg nem, mivel azok az angolok, a skótok és a walesiek együttesen.

pcomment 2012.11.01. 17:35:02

@SuhiFx: "előfordult, hogy Anglia többet költött rájuk mint amennyi bevétele származott Skóciából"

Ez nem igazán jelent semmit, Magyarország is jóval több pénzt kap az EU-tól, mint amit bead, de állítom, hogy a magyar lakosság 3/4-e azt hiszi, hogy mi vagyunk az egyik legnagyobb befizetők. Szóval a statisztika sokat elmond, de a lakosság véleményét nem csak ez határozza meg, hanem a tájékozatlanság is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.01. 18:37:52

@ariskerase:

Ez tévedés. A skót nyelv lett eltüntetve, de emberirtás nem volt. Egyszerűen a skótok nyelvet váltottak, de skótok maradtak, s a skót identitásra ráépült a brit identitás. De angolok nem lettek.

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2012.11.01. 18:50:37

@impala: ja, ez a kedvencem, "egyenlőre", ami egyelőre egy igényes bejegyzés alapja :D

Lez · http://lezlands.blog.hu 2012.11.01. 19:51:49

@pcomment: offtopic, de az nem ilyen egyszerű, hogy többet kap Magyarország az EU-tól, mint amennyit befizetünk. Az EU-belépéssel együtt feladtuk a vámbevételünk nagy részét, ami egyrészt hiányzik az államkasszából, másrészt a vám hiánya a magyar gazdaságot gyengíti, különösen a mezőgazdaságban. (kínai fokhagyma, brazil pirospaprika stb.) Ennek a szociális terheit a kieső vámbevételekkel együtt le kéne vonni az EU támogatások összegéből, hogy korrekt számokat kapjunk. Ilyen tanulmányt pedig sehol nem lehet találni.
Arról nem is szólva, hogy az EU-támogatások a korrupció új dimenzióját hozták létre itthon, puncsos haveroknak juttatott támogatások formájában.

Taxomükke (UK) 2012.11.01. 20:03:33

@Lez: Ne is mondd, tegnap néztem it Angliában a híradót, odáig vannak, hogy az "új belépők" milyen sokba kerülnek, de arról természetesem nem esik szó, hogy ők mennyi piacot és megbízható, olcsó munkaerőt stb. nyertek... A demagógia nem szigorúan kelet-európai állatfajta.

Martian (törölt) 2012.11.01. 20:15:35

@pcomment: "Magyarország is jóval több pénzt kap az EU-tól, mint amit bead"

Pontosabban: Magyarország kevesebb pénzt fizet be, mint amit a csókosok jó esetben egymás között szétosztanak.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.11.01. 20:20:06

Pár pontatlanság, illetve kiegészíteni való:
1. A közelmúltban kötött megállapodás szerint csak igen-nem kérdés lesz a szavazólapon, azaz a hármas változat nem játszik.
2. Elvileg kötelesek lennének bevezteni a €-t. Na és akkor mi van? Svédország is köteles lenne, nem kapott felmentést, de mégsem vezeti be, mert nem akarja.
3. Azzal, kapcsolatban, hogy a font megtartása korlátozott függetlenséget jelentene: Elvileg már most is van skót font, a Bank of Scotladn bocsát ki pénzt.
en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_Scotland#Banknotes

xylon 2012.11.01. 20:31:07

A devomax opciorol nem fognak szavazni, ezt kaptak az angolok cserebe hogy (alkotmanyellenesen) szavazhatnak a 18 even aluliak is es hogy a skotok dontik el mikor lesz a szavazas. (2014 a Battle of Bannockburn 700dik evfordulojan, ami jo esely egy kis skotoskodasra)

Egyertelmuen fingjuk nincs hogy mit kezdenenek a fuggetlenseggel, ezert megy folyamatosan a hiszti az olaj meg a nuklearis tengeralattjarok bazisa korul. Onallosodasi szinten ezek teljesen lenyegtelen kerdesek. A creditrating, a bankok mogott allo hiheto lender of last resort, az EU tagsag, meg ugy egeszeben a gazdasag teljes szervezese a kerdes, ezekrol egy arva szo nem esik. Nyilvan az egesz Alex Salmond hulyesege, egy nemzeti populista fasz ilyen Meciar szintu az urge. Latszik is a fejen hogy egy jellemtelen senkihazi. A fonokom rendes highlander es mindig rohog ezen az egesz kiltes skotoskodason foleg Glasgow meg Edinborough kornyeken ahol ez soha nem is volt szokas.

A skotokat a Highland Clearences irtotta ki, ami egy gazdagok vs szegenyek story volt.

Mondjuk szerintem nem fogjak megszavazni. Utolso pillanatban ugyis a penz fog donteni.

politikus-omm 2012.11.01. 20:57:00

Még mindig tart a birodalom lassú bukása. Nem mintha nem érdemelnék meg.

A rothadt liberalizmus és multikulti elrohasztotta a brit erőt.

Wolverine293 2012.11.01. 20:57:41

Par megjegyzes:
- A skotok nemzeti identitastudata rendkivul eros, fuggetlenul a beszelt nyelvtol. Az orszag lakossaganak a donto tobbsege skot, elenyeszo resze angol.
- Tortenelmileg a britek nem a mai angol + walesi + skot csoport. Jelenlegi leszarmazottaik elsosorban a walesiek.
- A font mint fizetoeszkoz eleg komplex kerdes. Hivatalosan egyfajta letezik csak, de osszesen 5 banknak van joga sajat fontot nyomni. Ebbol 3 skot (Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland, Clydesdale) es egy ir.
- A fuggetlenseg kapcsan sokan beszelnek arrol, hogy vajon az Unio tagja maradhatna-e Skocia es ha igen akkor milyen feltetelekkel. Azt kevesen emlitik, hogy az Egyesult Kiralysag - es ezen belul Skocia - lakosainak jelentos resze legszivesebben kivalna az Uniobol.

Szemely szerint remelem, hogy megszavazzak/megszavazzuk az onallo Skociat...

MichaelCollins 2012.11.01. 21:39:14

Hát ha elszakadnak, akkor a vén Nyakigláb Edward (Malleus Scotorum) forog a sírjában :D!

különvélemény 2012.11.01. 22:07:30

Hoppá olaj?
Vigyük el a valódi demokráciát Skóciába.
Szólt obama/bush/romney, és lerohanta az országot.

mizrolist 2012.11.01. 22:08:16

@Lez: off: és vajon mekkora vámkiadást spórolnak meg a magyar cégek az EU-nak köszönhetően?

Globetrotter2014 2012.11.01. 22:09:42

Az EU ban az a szép hogy mindenki nyer és midnenki be is áldoz ezért valamit. Ennek megfelelően mindenki azt hangsúlyozza ami épp a pillanatnyi politikai érdeke.

Maga az uniós költségvetés nevetségesen alacsony. Ugyanakkor a sokszoros ellenőrzés miatt elég jó hatásfokkal dolgozik.
De az hgy valaki nettó befizető vagy kifizető az igazából csak hab a tortán.

Az uniós tagsággal bekerül a tagország a világ legnagyobb gazdasági egységébe, beleszólhat a döntésekbe és nem csak kívülről szemléli. Mi legyen a mobiltelefon, az autó vagy a paprika.

AZ Magyarország esetében még kevéséb jelentős, de pl Anglia nem negedhetné meg magának hogy kimaradjon.

A gixer ott van hogy mikozben Cameron játsza az euroszkeptikust, az Egyesült Királyság lassan széthullik alatta.

HomicideWatch (törölt) 2012.11.01. 22:10:57

Az olaj nagyon fájna az angoloknak. A skótok viszont minimum egy Norvég szintű gazdadágot fel tudnának húzni.

Az hogy többet költöttek a skótokra mint amennyi befolyt tőlük az csúsztatás. Az adóbevételekre igaz, de ha hozzáadjuk a kőolajat akkor vastagon a skótok finanszírozzákk az angolokat, nem fordítva.

Globetrotter2014 2012.11.01. 22:14:33

Én pl azon röhögök hogy mekkora xopásba vitték magukat az írek az ír nyelvvel.

Kibulizták h felvegyék az Ír nyelvet az EU hivatalos nyelvei közé. Közben az ír nyelvet beszéli valami százezer ember.

Aztán elkezdőtek a felvételik ír nyelven és kdeirült hogy senki sem tudja sikerrel megfutni....

Ennyit a debil nacionalista arcoskodásról...

Lez · http://lezlands.blog.hu 2012.11.01. 22:20:50

@mizrolist: jó kérdes, össze kéne számolni. Szerintem ez az állam feladata lenne, és a számokat közzétenni. Engem kifejezetten zavar, hogy erről a vám témáról senki nem beszél a közmédiában. Csak a támogatást szajkózzák.

Globetrotter2014 2012.11.01. 22:23:10

Viszont a Union Jack érdeksen festene a Szt András Kereszt nélkül...

xylon 2012.11.01. 22:33:14

@HomicideWatch: Az olaj Nagy-Britanniae a skotok max akkor kapjak meg ha fuggetlenek lesznek innentol kezdve hogy a penz hova kerul az irrelevans. Azert ez nem csak annyirol szol hogy ott az olaj es feljon a tenger alol.

mizrolist 2012.11.01. 22:38:55

@Lez: egyetértek, számolni kell. De abból kiindulva, hogy jelenleg a külkeregyenleg pozitív (azaz nagyobb értékben exportálunk, mint importálunk), a vámkiadás vélhetően meghaladná a vámbevételeket... plusz végleg taccsra tenné a külföldre termelő cégeket, mert ezzel versenyképtelenül drágává válnának.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.11.01. 23:35:21

@mizrolist:

Valamint azt is bele kellene számolni hogy a vámok mennyivel emelnék (emelték) az árszintet a magyar fogyasztó számára: részben a vám megfizetése miatt, részben a vámok által "megvédett" magyar termelők magasabb árai miatt.

Lez · http://lezlands.blog.hu 2012.11.02. 01:27:05

@mizrolist:
A külkereskedelmi egyensúly néhány százalékos eltérése helyett szerintem inkább a versenyképesség az, ami a vámbevétel és vámkiadás közti különbséget meghatározza. Itthon is és külföldön is azt veszik, ami versenyképes, ebben pedig több évtizedes előnnyel indultak az EU többi országának a cégei.
Konkrét számokról ezt az írás elejét találtam: mek.niif.hu/06800/06897/html/0909.htm
Igaz, ez csak az egyik oldalt nézi, azért tanulságos írás.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.02. 02:53:26

kapnak a kifogyo benzin utolso eveibol egy par poharnyit amit betolthetnek a szikar-kopar sziklak kozti uregekbe a mohara, meg a hajukra. szerencsetlen, feleszu nyomorultak, a szurke, esos szarleben elnek mar miota!

Gerilgfx 2012.11.02. 03:42:45

@ZF2: én még semmit nem nyertem vele. meg a barátaim se.

peterthefirst 2012.11.02. 06:38:19

Skociaban elo EU allampolgarokkent mi majd szavazhatunk az elszakadasrol de az Angliaban v. Irorszagban elo skotok nem.

Globetrotter2014 2012.11.02. 07:25:06

@Gerilgfx: valószínűleg akkor vennéd észre ha kilépnénk.

Kivonuló nyugati cégek, eltűnő piacok. Nincs olyan személy ma magyarorzséon aki közvetve ne érezné meg.

Zizo1 2012.11.02. 08:26:24

Ezt a függetlenség-függőség kérdést szerencsére nem mi, hanem a skótok dönthetik el szavazatukkal. Ők érzik/tudják, hogy számukra mit ér meg, mit jelent a függetlenség. A szolgalelkűek (magukat másként nevezik) sem itt, sem ott, soha nem fogják ezt megérteni, mert ők mindig függeni akarnak valakitől. Hol egy megszálló hatalomtól, hol egy „nagy tesótól” hol pedig egy u...tól. Mindegy hogy kit szolgálnak, akár „sajátjaik” ellenében is, elvből vagy csak érdekből..., csak szolgálhassanak.

val 2012.11.02. 09:24:52

"A skótok szavazhatnak majd függetlenségükről"

Ez nem nácizmus véletlenül (esetleg burkolt antiszemitizmus :))? Vagy az csak ránk vonatkozna hasonló esetben?

zsombordeak 2012.11.02. 10:03:27

@Lez: En ugy tudom, hogy fizetek vamot, amikor behozok valamit Amerikabol... Gondolom Kinabol is, Braziliabol is. Europan belul pedig ha kilepnenk es vamot szednenk az EU-bol jovo arura, akkor gondolom ok is elkezdenenek vamot szedni a magyar termekre. Mit gondolsz, ki pusztulna ebbe bele, az EU vagy Magyarorszag. Es melyik lenne, amelyik nem hogy nem rohogne a dolgon, de meg eszre sem venne a masik pusztulasat?
A dolgoknak ket oldala van, ha az egyiket elmondjuk (mit vesztettunk a vamokon) akkor azt is mondjuk el, hogy mit nyertunk a masik oldalon.

zsombordeak 2012.11.02. 10:08:18

@Zizo1: Azokra a magyarokra gondolsz, akiknem nem tetszik a Fidesz vagdalkozasa? Ha igen, akkor egyikukkent csak szolok, hogy nem gondolom, hogy az EU-tagsagunk szolgalelkusegrol szol, es nem is gondolom, hogy barki ezt varja el. Hanem egy szovetsegrol, amelyben vannak irott es iratlan szabalyok, amelyiket nem rugunk fel. Egyik fel sem "sz@rik" a kozos asztal kozepere - de azert meg nem szolgasagrol szol a dolog. Csak a masik tiszteleterol.

Vagy ugy gondolod, hogy ha nem rugom fejbe a buszvezetot, akkor a szolgaja vagyok? Mert kicsit ilyen szinvonalu az ervelesed (ha jol ertem).

politikus-omm 2012.11.02. 10:35:47

@ZF2: Faszság. A multik nem 2004 után jöttek be. Nem azért vannak itt, mert EU tagok vagyunk hanem mert megéri nekik.

Persze mindenki megérezné de ez bonyolultabb kérdés sokaknak sokkal jobb lenne. Ugyanígy semmivel nem versenyképesebbek akik bevezették az eurót a régióban azokhoz képest akik nem.

kirunews 2012.11.02. 11:03:24

A kollégám egy skót függetlenségi aktivista, aki naponta beszámol a legújabb eredményekről. A meggyőzés stratégiája kettős: az ellenzőket semlegessé kell tenni, a semlegeseket pedig támogatókká. Szinte naponta jelenti, hogy ez vagy az a skót személy vált ellenzőből semlegessé, vagy semlegesből támogatóvá, netán aktivistává. Külön koncentrálnak egyes célcsoportokra, például a munkás vagy konzervatív párton belül is vannak függetlenségpárti csoportok, akik a saját szavazói csoportjukon belül végzik a meggyőzés munkáját. Egy csomó érdekes kérdés van, például milyen legyen az államforma (pl. vegyék-e elő a skót királyok leszármazottait (akik utoljára a XIX. század elején jelezték trónigényüket), vagy alapítsák-e meg a Republic of Scotlandot. De ezek számukra lényegtelenebb kérdések jelenleg, a meggyőzés szakaszában.

Globetrotter2014 2012.11.02. 19:55:15

@politikus-omm: na nem értesz hozzá ne komemtneld ilyen sommásan.

A multik azért voltak/vannak itt mert az EU a csatlakozási tárgyalásokkal párhuzamosan EGYEOLDALÚ vámmentsséget engedélyezett Magyarprszágnak ipari termékekre (asszem kb 98tól?).

Ez ezt jelenetette hogy mi vámot szabhattunk ki az EU-s termékekre, miközben a vámaszabadterületi társaságaink vámmentesen gyárthatták az EUbe szánt termékekekt.

Gondolod hogy az Audi pl nálunk fejlesztette volna fel a motorgyártását, ha vámot kell fizetni a magyar termékekre?

Globetrotter2014 2012.11.02. 19:57:20

@politikus-omm: hidd el senkinek sem lenne jobb, pár oligarchán kívül.

Ez az örök ostoba szélsőjobbos hadova.

Azt igérik hogy ha rájuk szavazunk nagyobb szeletet kapunk a tortából.

Csak mindig azt hallgatjék el hogy a torta elég gyorsan morzsányira menne össze.

Gerilgfx 2012.11.04. 12:35:15

@ZF2: nem értem, hogy kapcsolódik össze az eu-tagság a nyugati cégek itteni letelepedésével. kérlek, világosítsd fel a barbár magyarkodó agyamat!

Globetrotter2014 2012.11.04. 19:54:38

@Gerilgfx: a nyugati cégek elsősorban nem azért jönnek ide mert annyi audi motor vagy A klassét veszünk.

Hanem azért mert mi ideális gyártóbázist jelent(het)ünk nekik, köszönetpen annak higy szépen integrlódtunk az európai gazdasági vérkeringésbe.

Ezek a beruházások pótolatalanok és számtalan előnynel járnak. NEm részletezem, olvass utána, de ne csak a barikád.hu-n.

Nagyjából ezeknek a beruházásokak köszönhetően lábaltunk ki arról a mélypontról ami kb 96 körül ért minket. Megjegyzem most sok a rinya de ahhoz képest még mindig nagyon-nafyon jól állunk.

Gerilgfx 2012.11.06. 01:28:02

csakhogy az eu tagságunk nincs összefüggésben azzal, hogy ezek a cégek itt gyártatnak -e, vagy sem, itt ruháznak -e be, vagy sem.

Globetrotter2014 2012.11.06. 23:37:36

@Gerilgfx: az EU tagság nem attól fog függeni hogy idejüönnek-e vagy sem. A befektetés viszont nem történt volna meg ha nem állunk a csatlakozók élmezőnyében. Ha már tagok vagyunk (sőt már tagjelöltként is) akkor már versneyzünk 27 másik tagállammal.

De ha visszacsinálnák a tagságunk ezek a cégek döntő többsége azonnal kivonulna. Mert az EU tagság miatt jöttek ide,

Gerilgfx 2012.11.07. 00:58:49

nem arról beszéltem, hogy az eu-tagság attól függ, hogy ezek a cégek idejönnek -e, hanem arról, hogy az, hogy ezek a cégek idejönnek -e, az az eu tagságtól függ -e. érzed az árnyalatnyi különbséget? ;)

teszkó akkor is lesz itt, ha nem leszünk eu tagok, microsoft akkor is lesz itt, ha nem leszünk eu tagok, ugyanúgy mehetsz multinacionális vállalatba rabszolgának, ha nem leszünk eu tagok, legfeljebb megszűnik az eu által propagált szélsőliberális diktatúra hatása az országunkban.

Globetrotter2014 2012.11.07. 08:42:38

@Gerilgfx: na akmkor tisztázzuk. A Tesco, Auchan nem az a multi ami miatt csatlakoztunk.

Megjegyzem Svájcban nem sokat látsz. Francia nyelvű területeken sem.

ELlenben azok a ultik amik megdobják a magyar GDP-t (Audi, Merci, annak idején az IBM storage, Nokia) na ezek azonnal lépnének le.

Az EU tagságnak nincs olyan alternatívája számunkra ami előnyöseb lenne.

Amíg valaki nem találja meg a világ legnagyobb olajkészletét az Alföldön. Bár Irak pldűja mutatja hogy azzal is el lehet baxxxni,

Gerilgfx 2012.11.07. 18:02:50

természetesen az eu-jellegű gazdaságpolitika, gazdasági és politikai mentalitás is egy esetleg út, amin most járunk, azonban egy átlagembernek nem lett jobb ettől. engem nem igazán érdekel, hogy egy androidos okostelefon 40 vagy 80ezer forint -e, amíg az ember nem tud megvásárolni reggelire a családjának kényelmesen két darab kiadós péksüteményt - vagy azért, mert nincs rá pénze, vagy azért, mert nincs reggele, vagy azért, mert nincs családja. az európai unió elpusztítja a magyar embereket szellemileg és testileg egyaránt, és nem, nem vagyunk gazdaságilag sem előbbre tőle. és elegem van a zászlóba varrt csillagokból is, vörös, vagy sárga. eljött az idő, hogy kitakarítsuk ezeket a megszállókat is innét.

Globetrotter2014 2012.11.07. 21:18:45

@Gerilgfx: de lényegesen jobb lett az átlagembernek. Csak sajna a magyar ember olyan hogyha választhat aközött hogy neki nem jó és senkinek sem jobb, vagy neki jó de másnak esetleg még jobb, akkor ő az elsőt választja.

Erről szól jelenleg a jobbik...

Gerilgfx 2012.11.14. 12:16:34

sajnos nem nagyon jutottam netközelbe az elmúlt héten, úgyhogy megkésve bár, de itt a legújabb useless kommentem:

ha objektíven összevetem a csatlakozás előtti önmagammal a csatlakozást követő önmagam és a mostani önmagam között, anyagi-gazdasági értelemben véve nem látok mérhető különbséget.

ha a környezetemben élő személyeket veszem alapul, gazdasági értelemben szintén nem látok lényeges változást. szociális értelemben a begyöpösödött bunkók talán egy kissé kevésbé lettek begyöpösödött bunkók, és talán nyitottabbak lettek, de nem látok erre sem példát szignifikáns mértékben

ha a környezetemben lévő vállalkozói-ipari területeket veszem alapul, a kisvállalkozások taktikai atomcsapás elszenvedéseként élték meg az eu csatlakozást. 3 lángosos helyett 0, 2 kürtöskalácsos helyett 1, 4 újságos helyett 1, 4 vérszívó multi helyett 2 vérszívó multi, pár tucat tengő-lengő ember helyett fél városnyi tengő-lengő ember, ez idővel súlyos gazdasági hanyatlást fog eredményezni.

úgyhogy felőlem már léphetünk is ki, hol kell aláírni? ;)

Globetrotter2014 2012.11.14. 12:57:37

@Gerilgfx: csak az a baj hogy már az összehasonlítási alapot is az EUnak köszönheted. Nemcsak a 2004es, de 2002es helyzetet is.

Én nem látok azmismeretségben tengő lengő embert de tény hogy több a pesszimista igazi cél nélküli ember.

De ha pl elolvasod ugyanez volt a helyzet pl Japánban a 90es véek végén amikor beöütött náluk a angy konszolidáció. Csak ők méltósággal és kitartással viselték.

Gerilgfx 2012.11.14. 15:43:25

japán egy gazdasági szuperhatalom, teljesen más lelkületű emberekkel, talán az ő analógiájuk nem igazán összehasonlítható a magyar helyzettel.

ennek az uniósdinak igazából nem látom sok értelmét. olyan, mint egy bukásra ítélt centralizált ideológia utolsó gittegylete.

az, hogy a 2002-es helyzetet az uniónak köszönhetem, merő ábránd. már maga az euró is csak 2002 januárjában került forgalomba.

úgy vélem, hogy ha kizárólag gazdasági síkon maradt volna az unió materializációja, akkor talán még meg lehetett volna lovagolni egyszer.

de így, egyfajta lazán centralizált szupermácista ideológia mentén ezt az egyesítés dolgot tulajdonképpen a kontinens nagyrészt liberális vezetői halálraítélték.

nincsenek olyan, hogy európai értékek, európai emberek. magyar ember van, meg cigány ember van, német ember van, francia ember van, szlovák ember van, zsidó ember van. ha végigsétálsz az utcán, és megkérdezed egy embertől, hogy milyen nép tagja, azt fogja mondani, hogy ő egy magyar, egy cigány, egy német, egy olasz, egy akármi. és nem azt, hogy ő egy európai. egy német sosem lesz cigány, egy cigány sosem lesz német. a cigány nem akar német lenni, a német pedig nem akar cigány lenni. én magyar vagyok, nem akarok se magyar, se cigány lenni. magyar vagyok, és az is maradok, 9 millió honfitársammal együtt - akik amúgy csak a gazdasági előnyök miatt léptek be az unióba.

mivel ezek az előnyök kicsúsznak a kezünk közül, az unió pedig kezd kicsúszni a demokratikus irányítás keretei alól, súlyosan korlátozza az országunk szuverenitását. abban a pillanatban, ahogy az európai unió felülbírálta az első magyar törvényt, elvesztette a teljes legitimását. az unió attól a pillanattól fogva egy magyar ember számára már nem lehet alternatíva. a következő törvényük talán az lesz, hogy kényszerítik a magyar államot arra, hogy havi 100ezer forint segélyt adjon a cigányoknak, még azon az áron is, ha a magyar fajú embereket passzív népírtás révén ennek következtében kiírtja a kormányzat. az európai unió vezetését nem érdekli az, hogy mi élünk, vagy meghalunk, pont azon oknál fogva, hogy az unió kicsúszott a demokratikus irányítás keretei közül, így a polgárainak akarata már nem érvényesül.

ne legyen illúziód neked sem, nem jön majd egy nagy kedves kéz az égből, hogy megjutalmazzon téged azért, hogy ilyen szép szavakat írtál erről a kaotikus, imperialista szerveződésről, mert nem fog jönni. az európai uniónak egyetlen célja van velünk: minnél tökéletesebb rabszolgaállamot létrehozni, ahol lehetőleg minimálbérért dolgozik mindenki a német gyárakban, lehetőleg úgy, hogy éppen hogy csak tudjon magának némi élelmet vásárolni, azt is lehetőleg külföldről.

remélem, érzed, hogy mi azzal a koncepcióval a baj, hogy ha te külföldi tuladonú helyen külföldi árút vásárolsz abból a pénzből, amelyet külföldi gyárakban fizetnek neked, amelyből a beszedett adót külföldiek költik el a kényük-kedvük szerint.

ezt régebben úgy hívták, hogy megszállás, és az ezzel szimpatizáló embereket pedig kollaboránsoknak nevezték, és partizánakciók keretein belül halomraölték őket a családjaikkal együtt. ennek tükrében szomorú, hogy a lakosság 60%-a támogatja az uniót agymosott zombiként, de egy lassú és nehézkes felvilágosító munka árán ez átbillenthető 50% alá, és nagyon remélem, hogy ez sikerülni is fog.

az európai unió nekem nem a barátom, és én, mint egyszerű állampolgár, minden tőlem elvárhatót megteszek azért, hogy a magyar népet/kultúrát/fajt megmentsem attól a fertőtől, amit ez az elmebeteg szerveződés képvisel.

Globetrotter2014 2012.11.14. 15:52:43

@Gerilgfx: a 2002 körüli fellendülés annak volt köszönhetőp hogy az EU részleges vámmantességet adott, így 98tól elkezdtek települni a nyugati cégek hogy az EU piacra gyátsanak nálunk (tehát nem csak a hagyomáényos piacfelvásárló hanem az igazi globalizációs beruházás is).

Ez eurónak ehhez semmi köze. Az a németek játszmája elsődlegesen.

Ugyagennezzel mondghatnéd hogy nem német hanem bajor, sváb szász. vagy breton szárd, székely. A többi faji elméleted eleve ellentmond az egész bekedzsáéedek. Most akkor nemzetek vannak vagy "fajok", akkor most melyik írja felül az EU identitást?

Amit te leírsz azt már egszer kirpróbálták tisztra formában úgy hívtűák kommunizmus, marhára nem működött. Nem úgy mint amin most te rinyálsz, hanem durván nem működött. Bár állítóülag az észak kóreiaiak nagyon elégeddettek vezetőpjükkel. Alapvető különbség hiogy egy jóléti deokráciára épülő rendszerrel "kolalborálsz" vagy egy diktatúrával. Ez az érvelésed egyensen nevetséges. Mátyás Király kolbaratőr, Széchényi kolbaroatőr... Persze

Tipikusanm az a bajod hogy másnak jobban megy. Tudom hogy az irigség az egyik legalapvetőbb ősmagyar tulajdonság, de amit te adsz elő az túlmegy a megszokott szinten.

Globetrotter2014 2012.11.14. 15:54:45

@Gerilgfx: Japán vagy Dél-Korea kollaborált az USÁval, Észak Korea megőrizte szuverenitását.

Melyikben élnél inkább?

Gerilgfx 2012.11.14. 16:11:01

-a nyugati cégek tömegesen nem 98ban kezdtek el betelepülni, hanem a rendszerváltás után azonnal. az eurónak olyan szempontból van köze ehhez, hogy a közös pénznem mégnagyobb kontrollt tesz lehetővé az országok felett olyan módon, hogy a külföldi nagytőke beáramlását könnyebbé teszi az országok közötti teljes pénzügyi kompatibilitás révén.

-bajor, sváb szász. vagy breton szárd, székely, mondhatod, igen. csak nem az számít, hogy te mit gondolsz, hanem az, amit ő gondol magáról. nyugodt lehetsz benne bármit is mond, az eu identitást erősen felülírja ;)

-amit elmondtam, nem hiszem, hogy sok köze lenne a kommunizmushoz, inkább az alapvető emberi jogokhoz áll közelebb. a kommunizmus lényege a kollektivizálás és a tőke kollektivizált kezekben való egyesítése, holott tudomásom szerint én ilyet nem írtam sehol sem. nyugodtan utánanézhetsz wikipedián a kommunizmus jelentésének, elég hosszan le van írva. a kommunizmus értelmezhető gazdasági és politikai értelemben is, nem érzem, nem hiszem, hogy én bármelyik síkján is kommunista lennék ezek alapján, és a wikipedia sem ezt írja.

-azzal, hogy azt állítod, hogy én a Mátyás király féle emberekről azt állítanám, hogy kollaboráns, igencsak ferdítessz, hisz én ilyet nem sugalmaztam sehol.

-nekem nincs bajom azzal, hogy másoknak jobban megy. felőlem elmehet az unió, és lehetnek a világ leges-legnagyobb-legszuperabb nagyhatalma, engem NEM fog érdekelni az sem, ha holnap mindjárt a holdat kolonizálják, majd küldök nekik jutalmul egy csokoládét ajándékba. csak kotródjanak el szépen. nem tudom, hogy miből szűrted le azt, hogy én azért útálnám az európai uniót, mert jobban megy nekik. pl a japánokat szeretem, ezen logikád szerint nyilván a japánok mind éheznek, vagy pedig hibás a gondolatmeneted.

-az ősmagyar tulajdonságok nagy arccal való hangoztatása egy elbukott vita után tipikusan egyfajta bújkáló, furcsa fehérellenes /magyarellenes rasszizmus, és a tehetetlenség jele. ha valami bajod van a magyarokkal, akkor keress magadnak másik országot, nem kötelező itt élni. tessék, ott az uniód, akár útlevél nélkül is mehetsz.

-japán, dél-korea, északkorea... nos, talán nem tudsz róla, de mind dél, mind északkorea hasonló mértékben őrizte meg a szuverenitását, ezért a példád aztán igencsak sántít. de tudod mit? én inkább élnék Magyarországon.

Globetrotter2014 2012.11.14. 16:30:35

@Gerilgfx: nem mindegy hogy gyártani vagy eladni érkeztek. A vámmentesség alapeleme volt. Az egy dolgo hogy józsi bá már 90től hozta be a kinder csokit a Marutival a sógoroktól, meg hogy a használhatóbb/perspektívikus részét a magyar iparnak részben felvásárolták a piac miatt (egy részük rendbe is lett téve).

Ami új volt 98tól hogy azért hoztak hozzánk (a kezdeti droidmunkák után) csúcstechológiás termékek gyártását, hogy azt az EU egészében értékesítsék. Tehát bevontak minket az európai gazdaság vérkeringésébe. Nyilván xar hogy kiölte a korábban honos és virágzó magyar prémiumautó és mobiltelefongyártást, pedig biztos mennyivel versenyképesebbek lettünk volna mint az azóta bedőlt Motorola vagy Siemens mobile.

Talán kcisit túllőttem Széchenyivel. De azért ugye Istvén királyra csak fújsz? :)

A burkolt leiberálisozásod miatt viszont elkenődtem. Már törlöm is le magamról a világos szníű alapozó sminket. sajna lebuktam és megyek vissza orsót árulni.

Japán és D- korea mind szuverén állam, kenény nemzeti gazdasággal. Még jó hogy olyan cégek mint a Nissan, Mazda vagy a Deawoo, mind nemzeti tulajondban van.

Globetrotter2014 2012.11.14. 16:41:38

@ZF2: így átfutva a 98-ban nem vagyok teljesen biztos, a liberalizációs folyamat 90től indult de 94-2000 ig tartott. És akárhogy is az Európai Megállapodás volt kiinduló pont.

De a keretfeltételek biztosítását követően keleltt pár év mire megjött a befektetői bizalom.

Gerilgfx 2012.11.14. 17:20:16

ezzel nagy részt egyet is értek, azonban az a tény, hogy mennyire vagyunk bent európa (világpiachoz képest igen súlyos mértékben hanyatló) csúcstechnológiás iparának vérkeringésében, nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy tagjai vagyunk -e az európai uniónak, vagy sem, és a vámunió ténye sincs közvetlenül összefüggésben azzal, hogy tagok vagyunk -e, vagy sem. egy szóval sem mondtam, hogy hintsük be sóval az egészet, hanem pontosan azt mondtam, amit. és ezt fenn is tartom.

István Királyról meg nem igazán lehet objektív véleményt kialakítani így egy évezred múltán, végülis egy főbb szempontokból szuverén szuperhatalmat csinált belőlünk párszáz évre szinte a semmiből, ez mindenféleképp pozitívum. de a feljegyzések abból a korból már igencsak hiányosak, így nem igazán lehet megítélni, hogy pontosan mit/hogyan csinált, vagy hogy mit érezhettek az akkori emberek, vagy hogy milyen eszközökkel érte el a céljait. a fiára hagyományozott intelmei alapján valószínűleg inkább egy pozitív figura volt, mint negatív, tehát nem értem, miért kéne rá fújnom :3

szóval térjünk egy kicsit vissza a keretfeltételekhez.

mi az a csúcstechnológia, mit jelent a csúcstechnológia, mit jelent, hogy valakinek a kezében csúcstechnológiás eszközök vannak, mit jelent egy ország számára, ha termel ilyet, vagy az állampolgárai általában véve ezeket birtokolják? ezek már inkább filozófiai kérdések.

nem akarok túlzott nosztalgiával tekinteni a kommunista időkre, mert nincs is miért. az sem volt jobb, mint a mostani. de tegyük fel, hogy a rendszerváltás körüli időkben vagyunk. meg szerettél volna vásárolni egy normális számítógépet.

összespóroltad 2-4 havi béredből azt, ami megmaradt, és elindultál számítógépet vásárolni.

elmentél a boltba, és nézelődtél. a világon mindenhol kapható silány termékekkel kb egy szinten lévő silány termékek mosolyogtak rád a boltok polcairól, bűzös plasztik szagú csomagolásokban, néhány szoftverrel, játékkal, szétspórolt vagy dögnehéz házakba belefosva, lehetőleg mindenre ráírva hogy 64, mert az a volt menő, ha valami után 64 van írva, jelentsen az rajta bármit is. szóval vagy bementél a boltba, és megvásároltál valami alsókategóriás szutykos mocskot, VAGY megvásároltál a boltban valami középkategória irányába hajló szutykos mocskot, amit 3x annyiért adtak, cserébe viszont legalább 20%-al gyorsabb volt. VAAAAAGY elmentél valami underground számítógépüzletbe, elmondtad az igényeidet, és összerittyentettek valamit KÜLFÖLDRŐL, amire kellett várni 1-2-3 hetet, hogy megjöjjön bele minden, viszont cserébe minden igényt kielégítő konfigurációt kaptál.

ezzel szemben nézzük meg, hogy ma mi van.

-összespóroltad 2-4 havi pénzed
-elsétálsz a tuskóba, hogy számítógépet akarsz venni. silányabbnál silányabb celeroncsos fosokat látsz, amiken vagy már a youtube is erősen szaggat, vagy olyan intel hd graphics gyorsítókártya van benne, ami elfekszik a 3d első jeleire 1 fps alá. VAGY pedig 3x annyiért kapsz valami középkategória irányába hajló fost, amin a youtube már folyamatos lesz akkor is, ha esetleg meg mered mozdítani az egeredet, és akár valami 10 éves játék is többet bír produkálni, mint 15 fps. VAAAGY elméssz valami underground üzletbe, ahol elmondod az igényeid, aztán ott összevissza telefonálgatnak, rendelgetnek neked KÜLFÖLDRŐL, aztán 1-2-3 hét múlva ott van a pofás minden igényt kielégítő számítógéped, amivel még esetleg jutsz is valamire.

remélem, érzékelhető az árnyalatnyi párhuzam.

mégegyszer mondom, nem a kommunizmusról akarok nosztalgiázni, de ez a szituáció.

a gyártás persze, az már egy más kérdés. gyártottak minden szir-szart, gyártanak most is. pélfádul anno volt saját tulajdonú processzorgyárunk, amelyben az Intel processzorok klónjait gyártották, méghozzá a Tungsram gyártósorain, egy talán fél tucatnyi emberből álló mérnökcsoport tulajdonában/megbízásában/vagy valakinek bérben megcsinálva. ezek a processzorok aztán mentek zömében külföldre. aztán egy nap leégett a gyár. vajon mitől ég le egy processzorgyár? vajon mitől lehet az, hogy bár volt biztosítás a gyáron, mégsem próbálták meg a vezetők behajtani? és ez valóban csúcstechnológia, egy telefon, amihez megcsinálják a nyákot valami tervezőprogiban, belebasszák a kondikat, meg rendelnek bele procit meg kijelzőt külföldről, az nem csúcstechnológia, hanem egy pótolható lószar szemét. szóval ilyen valóban csúcstechnológiás processzorokat 4-5 ország képes gyártani az egész világon, hogy lehet az, hogy amikor mi még képesek voltunk ilyet összerakni, akkor nem voltunk csúcstechnológia-képes ország, most meg már hirtelen azok vagyunk? sehogy, kéremszépen, nem vagyunk azok. magyarországon a csúcstechnológiának nyoma sincs. látszatmunkákat, meg sima összeszerelési munkákat hoz ide mindenki, a magyar népet annyira sikerült elbutítani, hogy ennél komolyabb, szakmaibb munkát nem is lehetne elvégeztetni az országban.

de felhozhatnám az ételeket is: túrókrém, kakaóscsiga, pilótakeksz. vajon ezek voltak csúcskategóriásak, vagy a 300 forintos műanyagízű fos, amin felismerhetetlen betűtípussal ki van írva, hogy származási hely: üzbegisztán? vagy esetleg az az importált édesség lenne csúcstechnológiás, amit 5x ennyiért lehet megvenni, és hasonló íze van, mint a régi, minőségibb ételeknek? én vidéki, falusi ember vagyok, és mint ilyen, gyakorta fogyasztom a saját magunk által megtermelt ételeket. mitől lehet az, hogy egyre élesebb a kontraszt a bolti és az otthoni ételekhez viszonyítva, és a bolti ételekre gyakran már köpködök, mert olyan ízük van, mint valami fostos műanyag bilinek. talán az ízlelő bimbóim hibásodtak meg? de akkor hogy lehet, hogy a házi hurkát ugyanolyan ízűnek érzem? hol vannak az ételeink, és miért nem lehet normális ételt kapni normális áron? persze értem én, hogy régen se nagyon lehetett normális ételt kapni, különösen városban, de úgy mégis, ha most elvileg ilyen nagy csúcstechnológia meg moderneurópa van, akkor miért nincs rendes étel? a befektetői bizalmat nem tudom megenni.
süti beállítások módosítása