Gazdasági Körkép

A blog a jelen gazdaságát, annak fejlődését és eseményeit tárgyalja, így szolgáltatva minél relevánsabb információkat a befektetői szférának. Itt nem csak a tőzsdei kereskedők vagy a különböző befektetési portfóliókban érdekeltek találhatnak hasznos írásokat, de a naprakész pénzügyi szakemberek is tájékozódhatnak segítségünkkel. Szerkesztőink mindegyike a pénzügyi piacon és a tőzsdei kereskedésben jártas szakember, így bizalommal forduljanak hozzánk akár valamely társoldalunkon keresztül is. Kellemes böngészést kívánunk!

Friss topikok

Címkék

Érdekes ázsiai lépés

2012.07.27. 12:44 Befektetés Blog

china-dragon_1795137b.jpg

Talán már többen hallottátok, hogy júniustól Japán és Kína pénze közvetlenül váltható. A két ország közötti kereskedés eszközeként eddig számottevően a dollárt használták. Milyen hatással lehet ez a változás a gazdaságra? 

Az eddig közvetítő szerepet betöltő dollár idővel veszíthet jelentőségéből ázsiában, mivel a világ legnagyobb gazdaságai közül kettő szorosabb kereskedelmi összeköttetésbe fog kerülni ennek a lépésnek következményeként. A HSBC igazgatója szerint ez jótékony hatással lesz a két ország közötti beruházásokra és kereskedelemre. A yen már eddig is menekülő deviza szerepét töltötte be és a befektetők tőkediverzifikálásában így erős szereppel rendelkezik a dollár mellett. A gyorsan fejlődő és nagy kínai gazdaság devizája elemzők szerint szintén esélyes a jövőben arra, hogy hasonló szerepet töltsön be mint a yen. 

Japán és Kína is igyekszik pénzének árfolyamát alacsonyan tartani, hiszen gazdaságukban kiemelkedő szerepet foglal el az export. A japán yen így is túl erős, még egy banki intervenciótól sem zárkóznak el. Ezen kívül már a negatív kamat is felmerült mint lehetséges megoldás. El tudom képzelni, hogy japán oldalról ebben a megegyezésben megoldást látnak nem csak egy újabb gazdasági kapcsolatra, de a yen árfolyamának gyengítésére is. Hogyan? 

A kínai yuan a gazdaságuk méretéhez képest elenyésző szerepet tölt be jelenleg, köszönhetően a zárt kínai gazdaságnak ami eddig csak a dollárt engedte mint közvetlenül váltható devizát. Kínai fokozatos nyílásával a világpiacon is nagyobb szerepet kaphat, és mivel alkalmasnak találják egy újabb menedék deviza szerepére, így ha nagyobb szerepet és bizalmat kap ezáltal az a japán yen gyengüléséhez is vezethet, mivel esetlegesen befektetők egy része a yenből yuanba teszi a pénzét. Persze kérdés, hogy ha ez bekövetkezne mi lenne a kínai reakció. 

Mindenestre érdemes lesz figyelni a közeljövőben a kínai gazdasági adatokra és ennek a lépésnek az idővel kibontakozó következményeire. 
 

igazgatója szerint ez jótékony hatással lesz a két ország közötti beruházásokra és kereskedelemre.

A bejegyzés trackback címe:

https://tradersreadme.blog.hu/api/trackback/id/tr794681134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása